I år ønsker vi å ha flere arrangement som omhandler trær. Allerede i februar hadde vi et foredrag der Elisabeth Pettersen foreleste for oss om hvilke trær som vokser naturlig her hos oss. I programmet videre har vi fått på plass to arrangement til. Kanskje kommer det flere.
17.april «Sankerne – naturens beste forvaltere»
Vi er så heldig å få daglig leder i Norges sopp- og nyttevekstforbund på besøk. På dagtid har styret samling, men om kvelden er dere alle hjertelig velkommen på foredrag. Møt opp på Miljøhuset på Vågønes, Forskerveien 21, Bodø. kl.18-20. Enkel servering: Thailandske blåbærplukkere i Nord-Sverige. Soppturisme i Spania. Restauranter som elsker kortreiste og villsankede råvarer. Villmatfestival i København. Romere i Bulgaria som selger steinsopp. Fjellte fra Rodopifjellene. Soppelskere i Polen. Norske sankere som kombinerer salg av sankeråvarer med formidling og produktutvikling på arter vi aldri har tenkt på som spiselige. Bli med på en reise inn i sankernes verden. Hvem er de? Hva har de felles? Hva driver dem? Hvordan blir sankingens betingelser framover, med større fokus på bevaring av natur og biomangfold, og arealer som forsvinner under asfalt og nye hyttefelt? Er sanking en trussel mot det vi liker å kalle «uberørt natur»? Hvilken framtid har sankerne og sanketradisjonene? Målet med foredraget er å bidra til å forstå sanking som en verdifull aktivitet for samfunnet. Sankeråvarene bidrar til matsikkerhet ved at vi utvikler kunnskap om en rik verden av mat langt utover de få monokulturene vi i dag baserer livene våre på. Sanking motvirker fremmedgjøringen i det moderne samfunnet rundt opphavet til maten vi spiser. Sanking vil ikke erstatte handelen i matbutikken, men utvide respekten for det vi putter i handlekurven der. De som høster fra naturen er også de første til å ønske å ta vare på den. Derfor er sankerne naturens beste forvaltere. Pål Karlsen er soppsakkyndig og daglig leder av Norges sopp- og nyttevekstforbund. Han har skrevet bøkene Steinsoppen – vill av natur (2014), SpiSopp – 200 sopper du må smake før du dør (2020, med Tommy Østhagen) og Sankerne – naturens beste forvaltere (2022). Karlsens vei inn i soppriket er typisk. Det begynner med at man liker sopp som mat og etterhvert blir opptatt av jakten på de forskjellige soppartene, som ikke oppfører seg like rasjonelt som plantene, som man som regel kan finne på samme sted hvert år. Da begynner man å grave, ikke bare i kunnskapen.
Tirsdag 30.april Blåveis og tindvedtur, vi møter våren i Bodøsjøen.
Oppmøte parkeringsplass ved Jektefartsmuseet kl1800. Påmelding innen 29.april til Turleder Helga Vik 952 09 669
7.mai Mat i fjæra;
Steffen Eriksen og Tone Bentzen inviterer til tur med fokus på spiselige ting og tang langs kysten. Oppmøte parkeringsplassen på Mjelle 7. mai kl 18.00. Medlemmer gratis, øvrige kr 150,-. Vipps til 22395, oppgi Mat i fjæra. For påmelding og spørsmål, ta kontakt med Steffen på telefon 9248 9977
Torsdag 23. mai Utflukt med guidet tur til arboretet på Storjord
Dette er en tur i samarbeid med Saltdal turlag (BOT) og Indre Salten hagelag. Guide er Ole Bendik Bendigtsen fra Salten Skogselskap.
Turen starter i arboretet kl. 18.00 og vil vare i ca to timer, inkludert kaffepause. Turen er åpen for alle, så ta gjerne med en venn og en liten kaffetermos med kopp. Vi holder kake til kaffen og sper på med ekstra kaffe om det trengs. Vi setter opp felles buss fra Bodø med flere påstigningsmuligheter underveis:
16.00. Bodø ved Nordlandshallen
17.00 Fauske Shell stasjonen
17.30 Rognan stasjon
17.45 Røkland stasjon
Retur med buss ca kl 20.15, med samme stoppesteder. Bussen koster 50 kroner for medlemmer i et av de tre lagene, 100 kroner for ikke- medlemmer. Betaling ved påstigning (kontant eller vipps). Underveis på bussturen blir det også litt guiding– om litt av hvert.
Påmelding til bussen innen 15. mai:
fra Bodø ; Gull H. Pedersen 90 20 96 21/gullped@gmail.com,
fra Fauske; Mariann Strømdal 40475346
fra Rognan/ Røkland Sigrid E. Lium, 48191947.
Har du ekstra problemer med å komme deg til oppmøtested og ønsker en annen påstigningssted langs ruta må det gjøres nærmere avtale på telefon til en av turlederne. Velkommen med på en spennende og lærerik utflukt!
Lørdag 25.mai Artsjakt i nærområdet
Har du noen gang lurt på hvordan vi vet hva som vokser hvor? Hvilke arter som er i tilbakegang og hvilke arter som sprer seg unaturlig til områder der de ikke skal vokse? Kanskje har du brukt artskart.no til å finne kantarellene i nærområdet og har lyst til å se hvordan data kommer inn i artskart? Kanskje har du lyst å registrere de artene du har funnet i en egen artsdagbok? Lørdag 25 mai arrangerer vi 4 timers dagskurs i artskartlegging med artsobservasjoner. Vi har først en teoretisk gjennomgang innendørs, tar oss en tur ut i nærmiljøet og ser hvilke arter vi finner og hvordan vi best kan dokumentere disse, så tar vi siste del inne på miljøhuset igjen for praktisk registrering. Det
blir ikke fokus på å registrere flest mulig arter i dag, men hvordan vi gjør dette i praksis og hvordan vi kan få best mulig kvalitet på registreringene. Det er mulig å overføre kunnskapen til registrering av fugl, fisk, pattedyr og insekter, men metodikken vi benytter på kurset passer best til sopp, planter, moser og lav, av den enkle grunn av disse artene står rolig for god fotodokumentasjon og nøyaktig stedsangivelse. Nødvendige forutsetninger for fullt utbytte av kurset:
– Du må ha mulighet til å ta bilde, med kamera eller mobil, samt mulighet til å overføre bilder fra evt kamera til pc for opplasting.
– Du må ha mulighet til å ta GPS-koordinat. På kurset bruker vi UTM MGRS, koordinatene får da format som dette: 33WVQ8522967394 (2 siffer, 3 bokstaver, 8-10siffer). Vi vil ha vanskeligheter med å hjelpe til med denne biten dersom man velger å bruke et annet koordinatsystem. Flere har god erfaring med å bruke appen Norgeskart – friluftsliv for å finne koordinater.
– Du må ha bruker på artsobservasjoner.no. Dersom du har bruker fra før er det fint om du sjekker at du får logget inn på forhånd. Dersom du ikke har bruker fra før, oppretter du dette på artsobservasjoner.no.
– Det er mulig å gjøre registreringer med mobilversjon av artsobservasjoner. Vi anbefaler likevel bruk av penn og papir ute, samt pc inne for å øve inn metodikk, men vi snakker også om registrering i mobilversjon.
– Ta derfor med pc, skrivesaker og notatbok, klær og sko etter vær og det du trenger av mat. Vi byr på kaffe/te.
Oppmøte miljøhuset Vågønes, Forskerveien 21, 8076 Bodø, Norge 25 mai kl 10 -14.
Pris: gratis for medlemmer, kr 50,- for ikke-medlemmer. Maks 12 deltagere. Påmelding til Lillian Iversen, ved sms til 91804597 eller mail til lillian.ch.iversen@gmail.com
Mandag 3. og tirsdag 4. juni Mat av ville vekster (To like arrangementer)
Vi arrangerer to turer à en kveld pga stor etterspørsel. Steffen Eriksen og Tone Bentzen tar oss med på familietur i Maskinisten. Her får vi kjennskap til mat av vårens ville vekster, både artskunnskap og praktisk bruk. Kanskje er det mer mat rundt føttene enn du tror? Fokus på bærekraftig høsting og bruk av hele planten.
Medlemmer gratis, øvrige kr 150,-. Vipps til 22395, oppgi Vill mat. For påmelding og spørsmål, ta kontakt på SMS til Steffen Eriksen på telefon 92489977.
Mandag 10.juni Gulveistur til Naurstad.
Oppmøte kl 1800 ca 2,6 km fra RV80 langs Naurstadveien på parkeringsplass (merka Varbeinsodden)
Påmelding innen 8.6 til turleder Liv Åse Borch 990 38 090.
Søndag 16.juni Villblomstens dag
Villblomstens dag i samarbeid med Nordland nasjonalparksenter, Storjord i Saltdal. Turledere Johan Rova og Helga Vik. Gratis.
For info: www. nordlandsnaturen.no
Torsdag 20.juni Trær og planter i parken ved Nordlandssykehuset Psykiatri i Rønvika.
Salten Naturlag har denne sesongen fokus på trær. I den forbindelse er vi så heldige å få en omvisning i den vakre parken ved sykehuset i Rønvika. Vår guide er Annett Gantke som er gartner ved Nordlandssykehuset. Rønvik sykehuspark ble anlagt tidlig på 1900-tallet og har mange trær som er sjeldne trær for området så langt nord. I tillegg er det fantastisk fine staudebed og sommerblomster. Parken er anlagt som en 1800-tallshage. Parken ble fredet i 2012 av Riksantikvaren. I 2017 fikk parken Hagekulturprisen fra Hageselskapet.
Oppmøte Kløveråsveien 1, Hovedinngang Rønvik sykehus Kl 18.00. Turen tar ca 2 timer
Ingen påmelding. For spørsmål kontakt Tone Bentzen mob 93014256.
Mandag 24.juni Fjerning av Lupiner ved Asylsetra
Med Rolf Steen og Tone Bentzen. Mer info kommer.
Onsdag 26.juni Godøynes – Øyjord. Orkidear og geologiske formasjonar langs sjøen.
De ville orkideene i Norge tilhører en fantastisk plantefamilie med både sjeldne og vakre blomster. Vi har vel 35 arter, av disse er mange rødlistet og fredet.
Påmelding: til turleder Helga Vik 952 09 669 innen 24. juni
Oppmøte: Parkering første avkjørsel sør for bebyggelse Godøynes kl 1800. Kan bli justert dato ved sein blomstring
For noen av våre turer og arrangement kan ikke dato settes mange måneder i forveien, da det avhenger
av vekst, vær og vår. Følgende er planlagt hvor dato kommer senere. Følg med på Facebook og vår
kalender på salten.soppognyttevekster.no.
Mai / juni Pors i bløming og helleristning av elg i Vågan.
Turens tidspunkt er avhengig av hvordan våren utvikler seg. Gode sko nødvendig. Oppmøte kl 1800
Bodøveien 2136, (siste hus før oppkjøring til Reitan sør for RV80). Påmelding til turleder Egil Revhaug 415 57 130.
Medio juni Vårfagerhatt Mer info kommer.
Mose Forelesning og tur med Rolf Steen. Mer info kommer.
Alle forelesninger og turer er gratis for medlemmer, kr 50 for ikke-medlemmer, med mindre annet er spesifisert. Betales med Vipps til 22395, må merkes med tittel på aktivitet.
BETINGELSER OG ANSVAR
For kjøpsvilkår, avbestillinger og ansvarsforhold vises til NSNF sine retningslinjer. Enhver påmelding til tur og deltagelse på tur forutsetter at man godtar disse forholdene.
For eksempel;
– NSNF vil understreke at deltagelse på forbundet og medlemsforeningene sine arrangementer skjer på deltagernes eget ansvar. Arrangøren påtar seg ikke ansvar for økonomiske følger av mulige uhell/skader som måtte inntreffe under avvikling av arrangementene.
– Fotografering. Som deltager på kurs/arrangementer arrangert av NSNF og medlemsforeninger, kan man bli tatt bilde av under arrangementet. Turleder eller andre deltagere kan være oppfordret til å ta bilder som kan bli brukt til NSNF og medlemsforeningenes egne publikasjoner eller på våre nettsider. Hvis du vil reservere deg mot å bli tatt bilde av må du informere turleder om dette.
Se mer; https://soppognyttevekster.no/kjopsvilkar-og-avbestillingsregler/
Vi håper alle finner noe de syns virker interessant! Som vanlig vil dere medlemmer ha mulighet til å melde dere på før ikke-medlemmer. Vi venter en ukes tid før vi begynner å legge ut informasjon på nettside og på Facebook-siden vår. Fram til det blir publisert der har du mulighet til å være i forkjøpet.
Kom gjerne med innspill til oss i styret dersom du har ideer eller det er noe du savner. På mail eller tlf.
Du finner kontaktinfo til alle i styret på våre nettsider https://salten.soppognyttevekster.no/
Mailadressen til Salten Naturlag er post@salten-naturlag.com